היתרונות והחסרונות של מוהל או רופא
הרפואה התקדמה, תתקדם!
ראשית, נתחיל עם זה שמצוות המילה, מצווה יקרה וחשובה שעברה במסורת עמנו מדור דור מימי אברהם אבינו עליו השלום ועד עתה.
מתחילת העת החדשה בה הרפואה התקדמה פלאות, ובחסדי השי"ת עלינו כמעט ואיננו מכירים את אחוזי התמותה שהיו בעבר, וממוצע אריכות הימים ואיכות החיים עלה ועולה ב"ה.
כמובן עלינו להשתדל לשמור את חיינו ובריאותינו, ולא רק כי נעים לנו, אלא גם מדין 'ונשמרתם לנפשותיכם' שזהו רצון השי"ת 'וחי בהם'.
השאלה היא האם כעת כשיש באפשרותנו להיות מבינים מעט יותר ברפואה, האם עלינו להשתדל לקחת דווקא את האומן היותר גדול ברפואה – דהיינו מי שמוכשר ומוסמך להיות רופא, או להמשיך בדרכנו ולקחת כשליח מצווה למצוות המילה דווקא מוהל כפי המסורת?
האם רופא יותר טוב ממוהל?
כעת אינני נכנס לדיון ההלכתי, בעז"ה אולי בעתיד נכתוב בזה, וחזון למועד.
השאלה כרגע היא בעיקר מקצועית, יש הרבה מה להרחיב מכמה פנים, ונתחיל…
האם לרופא יש בהכרח יותר יכולת לבצע את הברית באופן נכון, מדוייק ומוצלח יותר?
התשובה לשאלה זו תלויה במספר גורמים, מבחינת היכולת המקצועית, מבחינת הפרקטיקה היישומית ומבחינת הניסיון.
היכולת המקצועית
דהיינו, היכולת המקצועית של רופא היא בוודאות לא יותר טובה משל המוהל, להיפך, למוהל יש יתרון חד משמעי על כל רופא. הרופא היחידי שאולי יכול להשתוות למוהל מבחינת היכולת המקצועית הוא דווקא אורולוג ילדים כירורגי.
ונסביר.
רופא זהו תחום רחב מאד, וכל רופא צריך לבחור לו תחום ספציפי בו הוא עובר התמחות, זה נקרא התמיינות או ספציפיקציה, ברור שלא ניקח רופא שיניים – הכי מקצוען שיהיה – לצורך ניתוח לב פתוח. וגם לא נשתמש ברופא אף אוזן גרון לטיפול בפטרת הציפורניים.
מה לעשות? בתחום הרפואה לרופא שאיננו אורולוג ודווקא אורולוג ילדים שהוא גם כירורג אין שום יתרון מיוחד למילה.
מאידך, מוהל הוא ספציפי דווקא לתחומו, ומסתמא כשהוא מוהל שעובד הוא מגיע לאיכויות בתחום שגם לרופא אורולוג ילדים כירורגי כנראה אין.
אם אשה צריכה טיפול קוסמטי, הקוסמטיקאית שלא בהכרח סיימה לימודי תיכון בכלל, תעשה עבודה הרבה יותר מדוייקת ומוצלחת מרופאת עור הכי מומחית… ואכן גם שיננית תנקה לה את השיניים הרבה יותר טוב מרופא מומחה לשיקום הפה… מה לעשות, להתמיינות לתחום מסויים יש הרבה משמעות והשפעה.
הפרקטיקה היישומית
מבחינת הפרקטיקה היישומית, למוהלים המלים בשיטה היהודית המסורתית יש פרקטיקה מקצועית מוכחת ועתיקת יומין עם ניסיון קליני מוכח לאורך אלפי שנים.
לרוב, אצל רופא ישנה טכניקה רפואית כירורגית שהם למדו מארה"ב (קלאמפ או גומקו קלאמפ) שהיא שיטה מאד מסורבלת עם אחוז סיבוכים גבוה מאד (הנתונים הרשמיים של הוועדה הבין משרדית מצביעים בבירור שאחוז הסיבוכים אצל רופאים גבוה לאין ערוך ביחס למוהלים המסורתיים). חשוב לציין שפעמים רבות ברית הנעשית באופן זה איננה כשרה הלכתית, נרחיב על זאת במאמר הבא.
לצורך השוואה, מוהל מיומן מבצע ברית מדוייקת ואיכותית בין 5 ל-30 שניות, תלוי במורכבות המקרה ובמיומנות האישית שלו (אני מתחייב על 10 שניות, ואתם יותר ממוזמנים לבוא ולקחת לי סטופר!).
אצל רופא בברית כירורגית הפרוצדורה לוקחת מינימום 5 דקות ולפעמים גם יותר מרבע שעה!
ישנם רופאים רבים שבדיוק בגלל זה למדו את טכניקת המילה ממוהלים מסורתיים, והם מלים בטכניקה המסורתית הקלאסית. ורק בשביל הספורט, תשאלו את עצמיכם מה עדיף, המקור או העתק?
אין חכם כבעל הניסיון
הנקודה האחרונה הפעם, הניסיון. ברור שמוהל עובד נחשף הרבה יותר למקרים מורכבים, ויכולותיו הפרקטיות עולות לאין ערוך על כל רופא. עד כדי כך שישנה הנחייה רשמית מאמת הוועדה הבין משרדית (רבנות ומשרד הבריאות) המופקדת על הפיקוח וההסמכה של המוהלים, שאם חלילה יש שאלה/דימום/סיבוך אחרי ברית יש לפנות למוהל ולא לבית חולים.
ההיגיון הוא פשוט, בבי"ח נמצאים לרוב רופאים סטז'רים שמסתמא מכירים פחות סיטואציות של אחרי ברית מילה, ויכולתם לתת מענה מאד מוגבלת. מאידך המוהל הוא המוסמך לתחום וביכולתו לתת מענה מקצועי ממוקד ומדוייק. כמובן שמוהל אחראי מכיר את מגבלותיו ויודע בדיוק מתי הוא זקוק לעזרת הרופאים.
לסיכום, למוהל יש ידע ספציפי, ניסיון רב ופרקטיקה מוכחת, ומאידך לרופא שפועל בטכניקה רפואית רשמית אין יתרון, ואם הוא פועל בשיטה המסורתית – לא עדיף כבר ללכת למקור? – דהיינו למוהל שלימד אותו.
אז מה להעדיף רופא או מוהל?
העדפה זה עניין אישי. אני יכול רק להמליץ, והבחירה תמיד נשארת שלך!
אני לילדיי לקחתי מוהל שאני מאד סומך עליו (תנחשו מי)…
חשוב מאד להדגיש!
כל מה שדיברנו עד כה זה כאשר מדובר ברופא שהוא יהודי ירא שמיים, פעמים רבות אין זו המציאות ואז בכלל הברית לא כשרה מטעמים נוספים שכבר אין מקום להאריך בהם.
במאמר הבא נדבר מה הדין אם את הברית לא ביצע מוהל ראוי, מה עושים אם בכלל.